大阪大学 COデザインセンター

教育研究拠点

CO* DESIGN

センター長メッセージ

岩を砕き未来を創る一員に

松繁 寿和 大阪大学COデザインセンター長

松繁 寿和 大阪大学COデザインセンター長 大阪大学COデザインセンターが始める教育研究は、大阪大学における重要かつ新たな取り組みのひとつです。
 COデザインセンターの英語名称はCenter for the Study of Co *(co-starと発音)Designです。この「co-star」のスター、つまり記号の「*(アスタリスク)」には様々な綴りが入り、単語を形成します。Crossing Borders、Communication、Collaboration、Compilation、Co-creation、Concertoなどです。また、「Design」は、それらの単語が意味する世界をデザインすること、創造することを示しています。

今日の社会そして人類は、極めて解決が困難な多くの課題に直面しています。地球温暖化などの環境問題にしても、鳥インフルエンザなどの国境を越えた医療分野の問題にしても、自然は自然の都合で問題を発生させます。また、テロや難民の流出、貧富の差の拡大などの社会問題も、今ある社会の構えに合わせて発生してくるわけではありません。すなわち、これまで構築されてきた専門分野の守備範囲の中で問題が起こるわけではないのです。
 このような事態に対処するには、様々な専門知識を集めなければなりません。さらに、多くの場合、新しい知の開拓や新しい学問の創生、すなわち、イノベーションが必要です。

COデザインセンターは、学術を融合させ、創造的な活動を起こし、その成果を社会に還元することを目指します。したがって、センターを閉じられた組織にするつもりはありません。学内のすべての教職員や学生の参画を求めています。そして、皆さんと学外を結ぶ拠点としての役割を担っていきたいと思っています。
 これは、すでに求められている『知と社会』のあり方であり、これからの研究型総合大学のあるべき"すがた"でもあります。大きなチャレンジですが、可能性に満ちた未来を作り出す試みになるでしょう。今、前に進むときです。大阪大学から始めるこの取り組みを、共に世界に広めていきましょう。

ABOUT US

About Center for the Study of Co* Design

Osaka University's Center for the Study of Co* Design was established in July 2016.
It is a front-runner of the university's initiative to tackle emerging challenges in contemporary society by fostering innovation.

Our mission is to design mechanisms that facilitate cross-border communication and collaboration among actors from diverse professional fields and citizens, generating innovative knowledge, values, and systems in society.

The asterisk (*) in our name represents our operational principle of openness, dynamism, flexibility, and cross-disciplinarity in approach and expertise.
Our educational programs welcome students from various disciplines, encouraging them to learn beyond their core subjects.
Our research activities feature extensive collaboration with experts in business, government, academia, and other public and private sectors, providing a space for up-to-date intellectual discussions.
We develop stronger connections between the university and the local community through our diverse public seminar programs.
We collaborate with international partners in both business and academic sectors and welcome opportunities for new partnerships.

For any questions about the Center, our research/educational activities, and future collaborative opportunities, please contact us.

CO* DESIGNとは?