大阪大学 COデザインセンター

池田 光穂

大阪大学COデザインセンター長

200401ikeda.jpeg

大阪大学COデザインセンター(CSCD)は、2016年7月に設立されました。私は文化人類学者の 池田 光穂 と申します。2020年4月より前任者の 松繁 寿和 教授からセンター長の任を引き継ぎました。

COデザインセンターは、技術と社会のイノベーションを推進し、現代社会におけるさまざまな挑戦に先導的に取り組んでいます。私たちのミッションは、多様な専門家や市民からなるアクター(主役)達が、境界を超えて協働するコミュニケーションをデザインすることであり、社会におけるイノベーティブな知識、価値、そしてシステムを創り出すことです。

さて、COデザイン(CO*Design)という名称にある*(星形のアスタリスク)は、私たちのオープンさ、ダイナミズム、柔軟性、そして、学際的・超域的アプローチ、専門知識という運営上の原理原則を表現しています。センターが提供する教育においては、学部高学年ならびに大学院生が主専攻科目を超えて学ぶために様々な専門分野からの学生を歓迎します。研究活動においては、最新であり領域を超えた議論のための場所を提供することにより、企業、政府、アカデミズム、及び、その他の公的機関や民間の専門家と広く共創=コクリエーションすることを促進します。

私たちは、公的なセミナープログラムを通して大阪大学と地域社会を強く結びつけることを目指します。そして、企業や学術組織など国際的なパートナーと協働=コラボレーションし、私たちCOデザインの思想に沿った新しいパートナーシップに開かれた組織づくりをめざします。

ABOUT US

About Center for the Study of Co* Design

The Center for the Study of Co* Design (CSCD) was established in July 2016. My name is Mitsuho Ikeda. I am a cultural anthropologist and have taken over the role of director from Dr. Hisakazu Matsushige in April 2020.

The CSCD is a front-runner of the university's initiative to tackle emerging challenges in contemporary society, by encouraging both technological and social innovations. Our mission is to design communications that facilitate cross-border collaboration among actors from diverse professional fields and citizens, and to generate innovative knowledge, values, and systems in society.

The asterisk in the logo of Co*Design represents our operational principles of openness, dynamism, flexibility, and both inter-and cross-disciplinary approaches and expertise. Our educational programs welcome students from various disciplines and encourage them to learn beyond their core subjects. Our research activities include extensive co-creation with experts in business, government, academia, and other public and private sectors, offering a space for up-to-date and cross-boundary discussions.

We develop stronger connections between our university and the local communities through public seminar programs. We also collaborate with international partners in both business and academia, and welcome opportunities for new partnerships in line with our Co*Design philosophy.

For any questions about the Center, our research/educational activities, and future collaborative opportunities, please contact us.

CO* DESIGNとは?